Timo Kaunisto

  KOKOAVA VOIMA

TIMO   |   VLOGI   |   TEEMAT   |   MATKAN VARRELTA   |   BLOGI   |   KALENTERI

Kuhnurit ja kuningatar jäävät pesään

Kaupunkiuutiset helmikuu 2019

Ystävänpäivänä tavataan kavereita. Suomalaiset suuret kaupungit tapailevat Helsingin pormestarin, Jan Vapaavuoren perustamassa kerhossa. Ne kutsuvat itseään ”cityiksi” ja niitä on 21. Hämeenlinnakin on kutsuttu mukaan.

Mutta onko kaupungillamme tuossa joukossa aitoja ystäviä? Viimeksi Jannen kerhossa linjattiin, että Helsingin ja Tampereen väliä on päästävä junalla lujaa. Äkkiseltään kuulostaa, että tuo on meille ihan ohittamaton tarjous. Mehän olemme kärsineet viime vuodet Valtion Rautateiden ja pääradan ongelmista. Sumppu ei vedä kunnolla eikä ihmisiä enää kiinnosta entiseen malliin muuttaa Hämeeseen. Nyt on luvassa helpotusta.

Pirullisinta on, että isot herrat puhuvat kahden suurimman kaupungin junaongelmista. Hämeenlinnaa ei juurikaan tehdyillä kartoilla näy. Näyttää siltä, että Helsingin herrat ajavat jälleen pääkaupunkiseudulla uutta junaraidetta lentokentälle. Nyt sen pitäisi kulkea Pasilasta Vantaalle ja sieltä sitten joskus suoraan Tampereelle.

Tuo suorin yhteyshän ohittaa näppärästi Hämeenlinnan ja kulkee jostakin Tammelan ja Lopen järviylänköjen kautta. Kaunista, kallista ja kaukana. Pirkanmaan maakunnassa tehdyn talousselvityksen mukaan nykyinen radan linjaus Hämeenlinnan kautta on aluetalouden kannalta edullisin. Mutta koska alueiden etu on koskettanut helsinkiläisiä?

Hämäläisten ei kannata nyt liikaa luottaa näihin uusiin ystäviinsä vain heidän sinisten silmiensä tähden. Hämeestä tarvitaan lujahermoisia ja kokeneita puhemiehiä ja -naisia ajamaan alueen etua. Jos kamppailu junahankkeiden marssijärjestyksestä hävitään, uhkaamme jäädä entiselle kasvukäytävälle loukkuun.

Sipilän hallitus esittää loppumetreillä ratahankkeiden vauhdittamiseen uusia yhtiötä. Mallissa on sikäli itua, että yhtiöt voivat saada rahoitusta esimerkiksi eläkeyhtiöiltä, EU:n rakennerahastoista ja alueen kaupungeilta. Rakentamisen järjestys ratkeaa silti tulevan huhti-toukokuun hallitusneuvotteluissa. Hämeen äänen on siellä kuuluttava raikkaasti ja ponnekkaasti.

Harvoin on eduskuntavaaleissa yhden maakunnan tulevaisuuden suhteen näin paljon panosta. Päärata on koko Kanta-Hämeen elämänlanka. Jos sote-ratkaisut jäävät seuraavalle kaudelle, uhkana on koko maakunnan sulautuminen suurempaan kokonaisuuteen. Tätä on jo esittänyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hämeen politiikassa tarvitaan nyt ahkeria työmehiläisiä. Kuhnurit ja kuningatar voivat jäädä tällä kierroksella pesään.