Timo Kaunisto

  KOKOAVA VOIMA

TIMO   |   VLOGI   |   TEEMAT   |   MATKAN VARRELTA   |   BLOGI   |   KALENTERI

Keskustan malli kelpaa soten pohjaksi

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ero sote -uudistuksen jumiutumisen vuoksi oli ryhdikäs teko. Näin näkyvä poliittisen vastuun kantaminen antaa selkeän mahdollisuuden viedä uudistus alkuperäistä reittiä pitkin maaliinsa.

Muistutan mieliin, mitä keskusta neljä vuotta sitten lupasi ja mille se sai kansan tuen vaaleissa. Lupasimme viedä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut laajemmille maakunnallisille hartioille. Lupasimme, että maakuntien päätöksentekoa omissa asioissaan vahvistetaan. Lupasimme, että kunnille jäävät kansalaisia lähimpänä olevat asiat kuten päiväkodit, peruskoulut, liikuntapalvelut ja ennalta ehkäisevä terveydenhuolto. Lupasimme parempaa johtamista ja kustannusten nousun hillitsemistä. Ennen muuta: lupasimme uudistuksella toimivat ja alueellisesti kattavat peruspalvelut.

Sipilän hallitus valmisteli laajaa asiakokonaisuutta neljä vuotta, vuorovaikutuksessa eduskunnan ja oppositiopuolueiden kanssa. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui erityisesti kokoomuksen vaatima laaja palvelujen valinnanvapauden toteuttaminen. Se oli suurin yksittäinen syy uudistuksen jumiutumiseen. Matkan varrella virheitä tehtiin myös jatkamalla erikoissairaanhoidon keskittämistä. Päätöstä jouduttiin tarkistamaan, mikä vielä sotki tilannetta entisestään.

Neljän vuoden aikana puolueiden näkemys uudistuksen toteuttamisesta on vahvasti lähentynyt keskustan mallia. Hyvin harva puhuu enää suurkuntien tai viiden erikoissairaanhoidon suuralueen ratkaisuista. Kiistely koskettaa lähinnä tulevien maakuntien lukumäärää ja valinnanvapauden osuutta. Näissäkin maakuntien Suomen edustajien näkemys on yhteinen: ensisijaisesti on varmistettava oman maakunnan julkinen terveydenhuolto ja keskussairaalatason toiminta.

Uskon, että puolueet palaavat pikaisesti jo ennen vaaleja keskeytyneen sote- uudistuksen kimppuun. On tärkeää vahvistaa ne yhteiset linjat, jota pitkin laaja valmistelu viedään maaliin tulevan uuden hallituksen aikana. Sote-soppaa on keitelty jo niin pitkään, että on yhdistävän maakuntapohjaisen ratkaisun aika. Keskustalaisena en voi olla kovin pettynyt, jos meidän mallistamme tulee uuden pohja, kuten nyt vahvasti näyttää.

Kamppailu eduskunnan kokoonpanosta ja voimasuhteista sai uuden alun. Nyt on aika puhua, haastaa ja perustella. Tulee hieno vaalikevät!

Timo Kaunisto

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)