Timo Kaunisto

  KOKOAVA VOIMA

TIMO   |   VLOGI   |   TEEMAT   |   MATKAN VARRELTA   |   BLOGI   |   KALENTERI

Myötätuntoa tuli, tukea ei

Hämeen Sanomat käsitteli pääkirjoituksessaan (30.12.) Suomen 20 vuoden mittaista EU-jäsentaivalta. Lehti arvioi, että ”Suomen erityisolosuhteet ymmärrettiin heti myös Brysselissä”.

Suomessa tiedettiin, että maatalous ja aluepolitiikka muodostuisivat vaikeimmiksi kysymyksiksi EU-neuvotteluissa. Ne vastasivat tuolloin kahta kolmasosaa EU:n budjetista ja lainsäädännöstä. Suomi maailman pohjoisimpana maatalousmaana ja harvaan asuttuna olisi ilman Norjaa todellinen poikkeus EU-maiden joukossa.

Esko Ahon (kesk.) johtama hallitus asetti viralliseksi neuvottelutavoitteeksi erityisen pohjoisen maataloustuen luomisen EU-palettiin. Häsan tavoin voi sanoa, että tavoitteelle tuli ymmärrystä mutta rahana se ei näkynyt. EU-maatalouspolitiikkaa ei neuvotellen muutettu vaikka eräitä tulkintoja (LFA-tuki) venytettiin äärirajoille. Suomi sai rajatun oikeuden maksaa itse omista verovaroistaan rajattua ”pohjoista tukea”. Epäonnistumista alleviivaten maa jaettiin vielä kahtia, erilaisin tukiperustein ja määräajoin.

Sittemmin järjestelmää on paikkailtu monen ministerin voimin mutta kotimaisesta kiireestä johtunutta perusasetelmaa ei ole saatu korjattua. Suomalainen talonpoika ei ole korkeiden kustannusten maassa pysynyt EU-tahdissa. Tulotaso on madellut selvästi EU-keskiarvon alapuolella, pohjoista maitoa lukuun ottamatta. Vuonna 2014 suomalaisten maanviljelijöiden tulot alenivat eniten EU:ssa.

Kaikki ei ole toki tukipolitiikan syytä. Myös talonpoikien epäreilu asema suomalaisessa ruokaketjussa on syönyt rakennemuutoksesta kertyneen tehostamishyödyn.

Saksalainen shakkitermi ”Bauernopfer” tarkoittaa sotilaan (eli talonpojan) uhraamista kuninkaan suojaamiseksi.  Tällä vertauksella Der Spiegel –lehti kuvasi Suomen EU-ratkaisua vuonna 1994. Kuningas (=talous) selvisi mutta monelle talonpojalle EU-jäsenyytemme on yhä pelkkä laastarilla peitetty haava.

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa 2.1.2015